Det grå guld

Ordene god og gammel optræder tit sammen. Undtagen ét sted: I avisernes jobannoncer. Her hænger god og gammel absolut ikke sammen.

Hvad vil virksomhederne da have? Gerne en ung medarbejder med masser af erfaring. På baggrund af det paradoks er det ikke så underligt, at mange IT-stillinger i dag er ubesatte. Men samtidig går der ubeskæftigede folk med en IT-uddannelse rundt i Danmark.

Hvorfor får de så ikke et job? I nogle tilfælde er deres uddannelse forældet. Men her var det værd at tænke lidt utraditionelt: Måske er programmørens viden om PL/1-programmering ikke umiddelbart anvendelig i dagens Internetvirksomheder. Men hans/hendes viden om systemadministration eller god programmeringsskik har ikke nogen “sidste salgsdag”.

Efteruddannelse af de modne medarbejdere
Så i stedet for at vente i flere år på, at de unge, nyuddannede IT-folk kommer ud fra skolerne, kunne virksomhederne lige så godt ansætte en erfaren, ældre medarbejder og sende vedkommende på efteruddannelse.

Der er masser af kurser at vælge imellem. Og mon ikke en erfaren programmør hurtigere lærer at programmere i Visual Basic end en, der først skal have at vide, hvad en løkkestruktur er for en størrelse?

Desuden har de ældre medarbejdere andre fordele i forhold til de unge. Ganske vist kan de helt unge lægge en masse energi i jobbet. Men efter nogle år får de gerne andre interesser: Så skal der stiftes familie. Og nattegråd, bleskift og kolikanfald fylder pludselig meget mere end virksomhedens ve og vel i
medarbejderens bevidsthed.

Det problem har de modne medarbejdere ikke. Her er ungerne allerede fløjet fra reden.

Dermed er det ikke sagt, at virksomhederne ikke skal gå efter at få unge medarbejdere. Naturligvis skal de det. Men det er en dårlig vane at kigge på fødselsåret som det første, når bunken af ansøgninger til det nye job ligger på personalechefens bord.

One Reply to “Det grå guld”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *