SELVSTÆNDIG – ET ÆGTE ALTERNATIV?

Samfundet ønsker igangsættere og giver gerne tilskud til den, som vil forsøge sig. Erhvervslivet har indstillet sig på at “outsource” opgaver i stedet for selv at ansætte medarbejdere. Og så er der for resten også holdningen om, at hvis man ikke kan andet, kan man da altid blive konsulent! Der er mange gode grunde til at blive selvstændig, men er det et ægte alternativ for dig?

Virkeligheden er nemlig også, at dødeligheden blandt små nystartede virksomheder er uhyggelig høj. Én årsag kan være, at der er for mange, som springer ud i det uden at have de nødvendige faglige kvalifikationer eller menneskelige egenskaber.

IT-branchen mangler dygtige fagfolk og er næsten villig til at betale hvad som helst for at få dem. Sådan kan man i hvert fald tolke lønstatistikkerne fra ComputerWorld fornylig. Det er en branche, som netop nu er udklækningssted for mange nye enkeltmandsvirksomheder. “Hvorfor arbejde her, når andre virksomheder står på spring for at købe min viden?” Det spørgsmål er der med garanti mange IT-folk, der stiller sig. 

AF afholder iværksætterkurser som et alternativ til ledighed. Kan du eet-eller-andet, kan det måske omsættes til et forretningsgrundlag. 

Nogle ledere får et gyldent håndtryk og bruger de økonomiske muligheder til at etablere sig som virksomhedskonsulenter.

Har du kvalifikationerne? 

Der er nogle helt afgørende forudsætninger for, at man kan lykkes med at være selvstændig. Én af dem er, at man skal være “verdensmester på alle distancer.” Som ansat i en virksomhed får man som regel opgaverne serveret. Man kan koncentrere sig om sit fag og den specialistviden, man sætter pris på. Som selvstændig må man selv opsøge opgaverne, og man må bruge tid på opgaver, som man ikke altid synes er lige spændende:

  • Aktivt salg: Opgaverne kommer ikke af sig selv. Derfor må du være indstillet på at skulle sælge dig selv og din viden hele tiden. Faktisk kan det sammenlignes med, at du konstant skal til jobsamtaler. 
  • Administration: Ikke mindst de offentlige myndigheder – de samme som for resten gerne vil fremme en iværksætterkultur her i landet – stiller store krav til dig. Du skal uden betaling bruge megen tid med at rapportere, lave afregninger og udfylde underlige blanketter. 
  • Produktion: Det, du sælger, er dig selv og det, du kan. Men du skal også selv producere ydelsen. Er du IT-specialist, skal du programmere; er du underviser, skal du lave dine undervisningsprogrammer selv; er du marketingrådgiver, skal du levere faglige oplæg af en høj kvalitet. Det hjælper for resten ikke, at du bliver syg, hvis du har solgt en opgave til en kunde!
  • Sekretariat: Hvis du er vant til at have nogle til at hjælpe dig med at tage fotokopier, læse korrektur, bestille rejser eller passe din telefon, vil du få en brat opvågen som selvstændig.

Har du personligheden?

Værdien af den personlige frihed, man oplever som selvstændig, kan ikke undervurderes. Men den har også nogle konsekvenser, man må leve med:

  • Risiko: Der kommer ikke automatisk en løncheck hver måned! Selv om du er i gang med én stor opgave hos én kunde, skal du hele tiden tænke over, hvor den næste opgave kommer fra. 
  • Forandring: Enhver kunde forventer med rette, at du lever dig helt og holdent ind i hans situation. Det betyder, at du konstant skal kunne omstille dig fra den ene kunden til den næste. Men samtidig må du leve med, at du aldrig bliver opfattet som én af teamet!
  • Selvstarter: Der er perioder, hvor du må hive dig selv op ved hårrødderne – det er for resten altid i de situationer, hvor man har allermest brug for hjælp fra andre.
  • Belastning: Der er ikke noget, som hedder en fast arbejdstid som selvstændig. For resten kan det også knibe med at komme til at holde ferier og helligdage. 

Der findes mange succeshistorier om virksomheder, der er startet med én person, en god ide og hårdt arbejde. Men der findes også mange eksempler på, at det går galt. Ved rekruttering ser man efterhånden mange – specielt ansøgere til lederstillinger – der angiver, at de i en periode var selvstændige. Det kan være svært for disse ledere at argumentere for, at de er kompetente til at forvalte en virksomheds ressourcer og udvikling!

One Reply to “SELVSTÆNDIG – ET ÆGTE ALTERNATIV?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *