STRESS – GØR NOGET VED DET!

Stress er en af de hyppigste årsager til sygdom, nedsat arbejdsevne og i værste fald årsag til at mennesker dør. Med andre ord forringet livskvalitet.

I mit arbejde som konsulent ude på de danske arbejdspladser og i mit arbejde som terapeut oplever jeg mange former for stress blandt de mennesker jeg møder. På alle niveauer i virksomhederne, både private, offentlige og kommunale, giver medarbejderne udtryk for ”at der er tryk på” – ”vi stresser rundt og når ikke noget” – ”vores sygefravær er højt” – ”hvis det her bliver ved – så finder jeg et andet job” osv. Alle udsagn vi kender til og har hørt – Men det der virkelig fik mig til tasterne var dette – sagt af en ledende medarbejder (i frustration over ikke at kunne dæmme op for en løbsk situation) ”ja – sådan er det altså at være ansat her, det følger med jobbet” – ”dem der ikke kan klare det, må finde noget andet”.

Når vi nu taler så meget om Det Rummelige Arbejdsmarked og om at forebygge og fastholde medarbejderne på arbejdspladserne så skurrer sådan en udtalelse i ørerne. Det hænger altså ikke sammen!

På en anden arbejdsplads er det blevet legalt at medarbejderne melder sig syge på grund af stress. Resultatet er at der er opbygget en kultur, hvor negativ stress er en del af arbejdslivet.  Det er en tikkende bombe!

Nogle arbejdspladser giver medarbejderne professionel hjælp eller sender dem på udmærkede kurser, så medarbejderen kan blive rettet op. Men det hjælper ikke, når medarbejderen kommer tilbage til de samme psykiske eller fysiske forhold på arbejdspladsen. 

Den usynlige grænse

Stress har mange ansigter – nogle er positive og nogle er negative – hvor går grænsen og hvem sætter den ?

Positiv stress oplever vi når vi i travlheden bliver hørt, har indflydelse, er med i fællesskabet, får arbejdet gjort og ikke mindst når vi trives i travlheden og har det sjovt eller godt. Så får vi energi, lyst og inspiration til at klare de gøremål der er i vores hverdag – både privat og på arbejdspladsen.

Negativ stress oplever vi, når vi i travlheden møder modstand, ikke bliver hørt, er uden indflydelse på tingene, når arbejdet hober sig op og vi ikke når noget, når der er tomgang. Så mister vi lysten og energien, motivationen til at klare opgaverne forsvinder, humøret daler og vi bliver triste i humøret. De ganske almindelige gøremål bliver store som bjerge og ikke til at klare. Udbrændtheden lurer lige om hjørnet!

Som terapeut har jeg assisteret ganske unge mennesker på mellem 23 og 25 med et så stresset liv, at de ikke kunne fungere og få tingene til at hænge sammen. De led af angst, søvnproblemer og diverse fysiske belastninger.

I aviserne kan vi læse at helt unge mennesker går på førtidspension på grund af stress. Jamen er det rimeligt?  – Ikke at de får pension, men at de har fået ødelagt deres helbred af en stresset arbejdssituation.

Selv børn i alle aldre fra vuggestuen til skolen har tegn på stress og udkørthed – det er da for galt!

Gør noget! 

Stress, udbrændthed og depression – tre tilstande der går hånd i hånd og som bliver mere og mere udtalt i det danske samfund og på arbejdspladserne. Det rammer alle uanset alder. Hvis vi vil have et godt liv, privat og på jobbet, så må vi tage fat i stressen – før det er for sent!

Heldigvis sker der noget, nogle få steder –  et firma har ansat en ombudskonsulent der har til opgave at gribe ind over for medarbejderne før stressen sætter ind, et andet sted har man en kærlighedskonsulent hvis formål er det samme – kært barn får sikkert mange navne i fremtiden – og det synes jeg er rigtig godt. Der kan ikke komme fokus nok på emnet. Mit bud er en trivselskonsulent der ikke blot ser på den enkelte medarbejder men også har et helhedssyn på virksomheden.

Men indtil vi alle har en ombuds-, trivsels- eller kærlighedskonsulent på arbejdspladsen til at passe på at vi ikke får stress – må vi selv gøre noget ved det.

Det kan du bla. gøre ved at deltage i et stress-seminar hvor du vil få indblik i hvad du kan gøre for dig selv, hvor du ofte møder både læger og terapeuter i såvel krop som psyke og konsulenter med hver deres bud på hvordan du kan forebygge stress.

One Reply to “STRESS – GØR NOGET VED DET!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *